Saturday, January 23, 2010

Hambatan Masa

"Masa itu adalah kehidupan" ~ As-Syahid Imam Hassan al-Banna

Masya-Allah, sungguh, masa begitu cepat menghambat kita, memakan usia kita! Sebaik terbenamnya matahari, maka berlalu lah usia kita. Berlalu dan berlalu..dari hari ke hari..

Wahai diri,

Muhasabahlah kembali iman dan amalmu. Sejauh mana hubunganmu dengan Allah yang engkau jaga? Hubungan dengan ibu bapa bagaimana? Hubungan dengan sahabat-sahabat, rakan-rakan dan seluruh manusia, semuanya menuntut kepada muhasabah.

Wahai diri,

Pasti sukar untuk dirimu menunaikan hak setiap manusia, bukan? Dan begitu juga hakmu pasti sukar ditunaikan oleh makhluk yang bernama manusia itu. Diri, janganlah engkau begitu mengharapkan setiap hakmu pasti akan tertunai terutama daripada manusia-manusia di sekelilingmu. Mereka juga sepertimu, makhluk Allah yang punya kelebihan dan kekurangan. Ada ketika mereka dapat menunaikan hakmu dan adakalanya mereka terlepas pandang daripada menunaikan hakmu.

Tetapi tidak bagi Allah wahai diri..Lagi engkau mendekat kepada-Nya, lagi Dia cinta dan suka kepadamu. Lagi engkau mengadu dan merintih kepadanya, lagi Dia setia mendengar setiap rintihanmu. Masya-Allah, itulah Allah Rabb kita wahai diri. Hatta dirimu adalah milik Dia.

Wahai diri,

Tika ini usiamu sudah menginjak lebih 4 tahun dalam 2 dekad kehidupanmu. Berpaling ke belakang, cuba engkau memeriksa kembali kerja buatmu terhadap Islam, baktimu kepada kedua ibu bapamu, amalan-amalanmu yang bisa menjadi tiket ke syurga jika amalanmu adalah amalan yang baik. Astaghfirullah, tidak terhitung dosa-dosa yang telah dilakukan..Namun begitu, janganlah engkau berputus asa wahai diri. Selagi usiamu masih bersisa di bumi Allah ini, selagi itu engkau masih berpeluang untuk beramal jariah. Pohonlah kekuatan daripada-Nya kerana hanya Dia lah yang mampu memberi 'kuat' dalam kita meneruskan langkah di atas dunia ini.

Wahai diri,

Fasa hidupmu juga bakal beralih ke satu tahap lagi. Bertambah tanggungjawabmu nanti, bertambah juga amanahmu nanti. Dalam kesempatan waktu yang ada ini, buatlah persiapan yang secukupnya wahai diri agar engkau tidak menyesal di kemudian hari. Pasakkan matlamat hidupmu adalah semata-mata untuk mencari keredhaan Allah dalam setiap apa yang engkau laksanakan. Insya-Allah Allah pasti akan memudahkan jalanmu menuju-Nya, amin..

Ku berpesan kepada diriku dan kepada setiap insan yang membaca tulisan ini. Hargailah MASA anda kerana masa makin memakan usiamu dan memotongmu jika engkau tidak memotongnya. Penuhilah hidupmu dengan meningkatkan IMAN dan TAQWA kepada-Nya, beramal jariah semampumu dan fikirkanlah nasib umat Islam pada hari ini yang makin hari makin parah dek kerana kebencian musuh-musuh Islam kepada kita.

"Allahummansuril Islama wal muslimina wal mujahidina fi kulli makan wa fi kulli zaman"

Tuesday, January 19, 2010

Mari Ber' WACANA' lagi di IIUM Kuantan


Anda PEDULI? Jom hadir beramai-ramai di Main Auditorium KOM!

Saturday, January 9, 2010

Mahasiswa Menggugat?


Muhammad Abu Bakar (1973) dalam bukunya "Mahasiswa Menggugat" menyatakan, "kegiatan mahasiswa sebelum akta boleh dibahagikan kepada dua, iaitu aktiviti tahun-tahun permulaan (1959-1965) dan aktiviti-aktiviti zaman peralihan".

Menurut beliau lagi, aktiviti-aktiviti tahun-tahun permulaan tidak begitu rancak. Kegiatan-kegiatan pada ketika itu hanya bertumpu kepada kegiatan sukan dan derma darah. Hanya pada tahun 1962, mereka mula mengorak langkah mendekati masyarakat dengan projek mengutip derma membina masjid dan badan-badan kebajikan.

further reading >> Mahasiswa Menggugat

Pada suatu waktu dahulu, suara mahasiswa bisa 'menggugat' kerajaan. Mungkin kayu ukur demonstrasi boleh dibanggakan apabila melalui medan inilah mahasiswa dapat menyatakan hak dan pendirian mereka. Melalui demonstrasi juga mahasiswa telah mengangkat isu rakyat kepada kerajaan seperti Demonstrasi Baling pada tahun 1974. Boleh dikatakan kampus-kampus di Lembah Klang seperti UM, UKM, UPM dan UTM telah menyaksikan kegugatan mahasiswa pada ketika itu.

Itu sejarah dahulu, zaman dahulu. Pada hari ini, pada abad millenia ini mahasiswa dikatakan mandul, lesu, hilang taring dan tidak menggugat lagi. Benarkah?

Lalu apakah puncanya? Apakah real problemnya yang menjadi perkara pokok kepada kelesuan mahasiswa kini?

Bertempat di Audi Kulliyyah of Science hari ini, Education Bureau SCIENCESS dengan kerjasama PKPIM dan Fasilitator Team telah menganjurkan 'Forum Mahasiswa Menggugat' yang dibarisi oleh ahli-ahli panel daripada tiga front gerakan mahasiswa iaitu Saudara Ahmad Fakhrurrazi (mantan MPP UIAM), Saudara Fayhsal (HAKIM) dan Saudara Wasif (PKPIM).

Fokus perbincangan lebih tertumpu kepada Mahasiswa Meneraju Kepimpinan Masa Hadapan. Lalu penghujahan yang mantap telah diutarakan oleh ketiga-tiga ahli panel dengan baik sekali. Antara hujah yang menarik perhatian saya adalah hujah daripada Saudara Faysal apabila diajukan faktor kelesuan mahasiswa kini. Jawapan beliau adalah mahasiswa itu tidak memahami makna sebenar mahasiswa dan universiti (tempat mereka menuntut ilmu). Beliau telah melebarkan skop perbincangan kepada makna universiti. Universiti daripada perkataan 'universal' yang membawa maksud keantarabangsaan atau 'alamiyyah merupakan sebuah tempat yang terdiri daripada para cendekiawan dan gedung-gedung ilmu yang sangat bernilai kepada penduduknya iaitu mahasiswa. Universiti ibarat sebuah negara bagi mahasiswa dan para menterinya pula adalah daripada kalangan mahasiswa itu sendiri.

Di sinilah (baca: universiti) mahasiswa bebas untuk membentuk 'kerajaan' dalam politik mereka sendiri tanpa terlibat dengan mana-mana politik kepartian di luar sana. Mahasiswa bebas untuk membawa idealisme mereka sendiri dan malah mengangkatnya hingga ke peringkat kerajaan. Disebabkan itu, suara mahasiswa dapat didengari oleh pihak-pihak yang berautoriti kerana gelombang mahasiswa mampu menggugat!

Banyak lagi hujah-hujah menarik yang dibincangkan di dalam forum hari ini. Satu kerugian bagi mereka yang tidak hadir. Atau hanya mereka yang peduli tentang soal kemahasiswaan ini sahaja yang mahu hadir? Tidak cukup dengan 20, 30 orang sahaja yang peduli..bagaimana mahasiswa akan kembali MENGGUGAT jika hanya beberapa kerat sahaja yang peduli?

Ayuh rakan-rakan! Selagi anda bergelar MAHASISWA, tunjukkan rasa peduli anda atas isu-isu mahasiswa kerana ia adalah HAK kita!

...Mahasiswa pasti kembali MENGGUGAT!...

Suara Hidayah


Munsyid : Nazrey Johani Duet Bersama Akhil Hayy http://liriknasyid.com

Suara ku dengar menyeru kepadaNya,
Suara bergema memuji kebesaranNya,
Suara memujuk kita mendekatiNya,
Suara hidayah mengajak mentaatiNya..

Itulah suara yang ku rindui,
Itulah suara yang ku nantikan,
Itulah suara membawa kebenaran,
Itulah suara datangnya dari Tuhan..

Sambut ia, terimalah, bila datang,
Pada kita, kerna ia, hanya datang,
Pada hamba, yang terpilih,
Tidak akan, kau temui,
Untuk kali, keduanya, takkan dapat,
Engkau cari, bila ia, telah pergi..

Syukurilah dan amalkan,
Sampaikanlah pada siapa pun,
Perjuangan dalam hidupmu,
Moga rahmat Allah bersamamu..


Thursday, January 7, 2010

Syukran Allah, Umar dah sihat ~^_^~

Bumper baru Umar, handsome tak?

Alhamdulillah, 3.45 petang tadi Umar dah selamat discharged daripada Klinik Mengetuk dan Mengecat di Padang Lalang. Hehe, berbunga sungguh rasa hati ini kerana seolah-olah aku nak menjemput anak sendiri yang baru sihat. Alhamdulillah, inilah nikmat kesyukuran yang Allah berikan kepada kita sebagai hamba-Nya. Dia yang memberikan musibah atas tujuan untuk meningkatkan darjat iman dan taqwa hamba-Nya dan Dia jugalah yang memberikan jalan penyelesaian terbaik kepada setiap permasalahan hamba2-Nya..terima kasih Tuhan, dan sehingga hujung nyawa pun tidak terungkap ucapan syukurku kepada-Mu..

Umar berwajah baru =), aku tengok lebih tampan Umarku ini..jangan jeles ye! Semoga ada saham dan pelaburan besar buat Umar dan pemilik Umar di Akhirat sana, insya-Allah..

Selamat berbuka puasa!

PFP 3757 =)


Wednesday, January 6, 2010

Bercampur Baur

Astaghfirullah..Astaghfirullah..Astaghfirullah..

Rasa sungguh diri ini dipenuhi dosa kepada-Mu wahai Allah..

Akhir-akhir ini emosiku sedikit sensitif, mungkin 'penyakit' perempuan kot yang sering beremosi.. Sekali lagi istighfarlah wahai diri..

Minggu lalu, aku bermusafir bersama sahabat-sahabat ke Kelantan dan Terengganu. Alhamdulillah dalam tak sedar, 10 buah rupanya yang kami telah ziarahi! 7 buah Kelantanese dan 3 buah Terengganuian..(err, betul ke ian kat belakangnya?) Alfun syukran diucapkan kepada tuan rumah dan famili atas layanan first class dan makanan yang best2, Alhamdulillah..ini yang membuatkan kami nak datang lagi rumah antum, blh? =)

Di rumah Kak Fatihah

Sepanjang musafir dan jaulah kami, pelbagai peristiwa suka duka yang terjadi, moga2 ianya menjadi medan muhasabah kepada kami. Tidak ketinggalan buat diriku dan Umar, huhu..Umar telah ditimpa musibah di Terengganu..bumper Umar telah 'dicium' oleh Persona! Kaget juga aku pada mulanya, ialah, tak pernah lagi Umar accident. Alhamdulillah tuan Persona jujur dan ikhlas mengaku kesalahannya. Dia membayar ganti rugi Umar, about RM 800 jugaklah penangan untuk merawat kecederaan Umar..sekarang ni Umar tengah menerima rawatan, doakanlah Umar ye..

Kami juga menerima tarbiah daripada Allah mengenai kematian. Dalam perjalanan pulang ke UIA, sebelum tiba di Dungun, berlakunya accident yang dahsyat antara Pajero dan Honda City! Honda City tak sempat masuk line selepas memotong lalu crash dengan Pajero pada arah yang bertentangan. Allahu Rabbi! Pemandu Honda City meninggal on the spot. Tahniah buat sahabat2ku yang telah menjadi 'gold samaritan' dalam memberikan bantuan; CPR dsb. Semoga Allah membalas jasa kalian. Walaupun aku tahu mereka agak 'down' dan kecewa kerana mangsa meninggal dunia walaupun CPR telah dilakukan, tetapi ketahuilah mungkin sudah tiba ajal beliau pada waktu itu. Kita yang masih hidup wajib mengambil pengajaran dan iktibar atas kematian yang berlaku di hadapan kita. Innalillahi wainna ilaihi raaji'un..

Kini aku kembali di UIA, menghabiskan sisa-sisa semester akhirku dengan tugasan FYP yang semakin mencabar. Doakan diri ini ye sahabat-sahabat. Perasaan ini sebenarnya bercampur baur dengan bermacam-macam rasa, Allah..aku memohon ketenangan daripada-Mu..mungkin diriku ini diselubungi dosa hinggakan pelbagai rasa yang tidak enak menjengah akhir-akhir ini.


Hanya keampunan dan keredhaan Allah yang ku harapkan..

Insan berdosa,
Khaulah Azwar