Thursday, September 26, 2013

Kehilangan

Bismillahi walhamdulillah

Rakyat Kedah hari ini dikejutkan dengan berita pemergian mantan MB Kedah iaitu Ustaz Azizan Abd Razak pada jam 11.05 pagi tadi. Allahyarham menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star, Kedah. Innilalillahi wainna ilaihi raaji'un. Begitulah akhir perjalanan hidup seorang insan, pasti akan kembali ke pangkuan Tuhannya.

Allahu..Ratusan status di FB mengutus takziah atas pemergian almarhum di samping gambar-gambar sekitar pengebumian almarhum juga dimuat naikkan. Sayu sungguh hati ini menatap ramainya yang hadir mengucapkan selamat tinggal kepada beliau. Subhanallah! Hebat dan mulianya seseorang insan itu boleh diukur dengan melihat berduyunnya manusia yang hadir menyolati jenazahnya. Begitulah yang dapat dilihat kepada sosok mulia yang dihormati lagi dikasihi ini. 

Sejujurnya saya agak terkilan kerana tidak mengenali almarhum dengan dekat semasa hidupnya. Hanya mengikuti perjuangan dan pimpinan almarhum dari jauh. Namun, saya bersyukur kerana dipilih Allah untuk menziarahi almarhum semasa beliau di General Hospital Penang. Kebetulan pula adik saya belajar sekelas dengan anak almarhum, Alhamdulillah.

Perginya seorang murabbi, ulama', pemimpin dan qudwah kami sangat merobek dan menyentap ulu hati kami. Serasa satu kehilangan yang tak tergantikan, sama rasanya seperti Almarhum Ustaz Fadzil Noor meninggalkan kami dahulu. Allahu..mereka benar-benar mengotakan janji mereka - hidup dan mati atas jalan Allah, jalan Rasulullah. Tiada lain yang kami minta, masukkanlah mereka di dalam Jannah-Mu yang tertinggi ya Rabb, biarlah mereka berehat selayaknya mereka telah bermati-matian menegakkan syari'ah-Mu tika hayat mereka.

Al-Fatihah.


Saturday, September 14, 2013

Coret-coret Marhaen

Bismillahi walhamdulillah

Pimpinan kerajaan penggal ini dilihat kucar-kacir baik dalam pengurusan negara mahu pun merespon kepada isu rakyat. Respon-respon mereka dilihat amat tidak matang dan umpama anak-anak kecil juga bisa menjawabnya. Ungkapan seperti "harga ayam mahal, jangan makan ayam", "tidak bersetuju dengan pendidikan di Malaysia, jangan hantar anak bersekolah di Malaysia". Rasa mahu ketawa sambil berguling pun ada, takkan seorang menteri yang menjadi peneraju kepada rakyat boleh mengeluarkan keputusan sedemikian?

Senaraikan isu-isu yang sedang hangat melanda negara tercinta kita ini; harga petrol RON95 naik 20 sen, harga barangan runcit naik, kes tembak-menembak, kes gangster dan kongsi gelap, isu KUIN dan perbelanjaan negeri Kedah yang meningkat, 13 orang ditahan kerana didakwa terlibat dalam perhimpunan haram semasa angkat sumpah MB Perak, penoreh getah yang menyertai BERSIH 3.0 didenda dan dipenjara dan banyak lagi. Ada lagi satu isu yang nak saya highlightkan iaitu kedudukan IPTA di Malaysia merosot, laporan daripada QS World University Rankings 2013/2014.

Isu-isu yang tersenarai di atas menggambarkan prestasi di Malaysia yang kian merosot terutama pada penggal pemerintahan 2013 ini. Ianya nyata membimbangkan marhaen dan pada satu ketika marhaen merasakan Malaysia turut tidak selamat. Lalu kepada siapa mahu diadukan permasalahan ini jika bukan kepada para pemimpin budiman sekalian?

Marhaen tidak boleh merungut terlalu banyak, bimbang akan dihalau dari bumi bertuah ini. Namun keadilan dan hak wajib dituntut dan diperjuangkan. Nah disebabkan itu ada antara kami yang ditangkap, didenda dan dipenjarakan. Kerana inilah perjuangan kami, kami cuba menegur dengan aman dan mahu mengelakkan sebarang kekecohan. Kami juga menegerti bahawa inilah yang dituntut oleh Islam, iaitu menegur pemimpin dengan hikmah dan aman. 

Setiap permasalahan pasti ada penyelesaiannya. Marhaen seperti kami ini meminta hanya SATU, berilah KEADILAN kepada rakyat. Tunaikanlah HAK rakyat dan jangan menipu rakyat. Marhaen sebenarnya amat perit apabila diumukan harga petrol yang naik, mereka terbeban, mereka tidak kaya seperti pak-pak menteri. Sebulan gaji hanya cukup-cukup sahaja buat menampung perbelanjaan asas keluarga dan kadang kala tidak cukup pun..terpaksa meminjam pula..Allahu, kasihanilah marhaen wahai pak menteri..

Marhaen mendoakan Malaysia tercinta ini terus aman dan damai dipimpin oleh pemimpin yang adil lagi empati kepada nasib rakyat. Marhaen tidak mahu pemimpin-pemimpin Malaysia dihukum Allah di Akhirat nanti dek tidak melunaskan amanah mereka, na'uzubillah! Berilah hidayah-Mu kepada pemimpin-pemimpin kami dan seluruh rakyat di bumi Malaysia ini ya Allah..


Khaulah,
Baiti Jannati

Tuesday, September 10, 2013

Keluarga Juliana Berkembang ^^,

Bismillahi walhamdulillah

"Isteri dan anak-anak adalah perhiasan dunia"

Alhamdulillah, segala puji hanya untuk Allah, Tuhan Maha Pencipta, yang menciptakan manusia dari setitis air mani yang hina. Lalu menjadi segumpal darah, menjadi tulang, tulang kemudiannya dibalut dengan daging, dirupakan dengan sebaik-baik rupa dan bentuk lalu ditiupkan roh oleh Allah. Subhanallah! Tabarokallah!

Alhamdulillah, adinda dikasihi Sakinah telah selamat melahirkan putera keduanya pada tanggal 8 September 2013 pada jam 5.01 petang di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar. Putera kedua yang diberi nama Muhammad 'Imad Aqil menambahkan lagi seri kepada keluarga besar Juliana kami, Alhamdulillah. 

Inilah Abang Long Fathi ^^,

Ini adik Fathi, 'Imad


Terimbau kenangan kami 9 beradik yang jarak kelahiran agak dekat, ada yang setahun, 2 tahun dan paling lama adalah 4 tahun. Seperti juga Sakinah, jarak kelahiran anaknya yang pertama dan kedua hanyalah setahun 1 bulan. Melihat Fathi (anak sulung Sakinah) seperti melihat diri saya dahulu :), saya juga punya adik setelah berusia setahun 1 bulan! Tabah ye Fathi, nanti Mak Long ajar macam mana nak jaga adik walaupun kamu kecil lagi :p

Tidak sabar mahu pulang ke teratak Juliana. Meriahnya suasana di rumah sekarang, ada Tok Nah yang menjadi pengasuh kami dahulu, kini mengasuh anak Sakinah pula. MasyaAllah Tok Nah memang superb! Semoga Allah membalas syurga untuk Tok Nah kesayangan kami :)

Next, adinda saya Masyitah pula akan take place kakaknya Sakinah. Dia dijangka bersalin pada akhir Oktober insyaAllah. Wah, makin meriah keluarga kami, Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah atas nikmat 'kaya anak' kepada Mak dan Abah kami. Kami ingin menjadi anak-anak soleh/ah lagi musleh kepada Mak dan Abah kami. Ganjari mereka dengan sebaik-baik ganjaran ya Rabbi..

Baiti Jannati
Khaulah

Thursday, September 5, 2013

Back to Basic!

Bismillahi walhamdulillah

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. Nikmat terbesar selepas nikmat Iman dan Islam adalah nikmat Sihat. Syukur infiniti kepada-Nya, badan rasa lebih sihat dan segar hari ini. Namun di sana, banyak kelompangan yang wajib diperbaiki baik dari sudut ibadah, tanggungjawab sebagai isteri, peranan di dalam masyarakat dan melunaskan sedikit lagi urusan Masterku.

Apa khabar anakku? Ummi mendoakan kesejahteraan dan kesihatanmu di alam rahim sebagaimana ibu Ummi dahulu mendoakan Ummi. Maafkan Ummi andai kurangnya alunan Al-Quran dan zikrullah buatmu, insyaAllah akan Ummi usahakan untuk saban waktu menjadi makanan rohanimu. Subhanallah, Tabarokallah! Hebatnya Tuhan yang menciptakan kita duhai anakku..

Pujian selamanya buat-Mu Tuhanku, yang tidak pernah jemu mencurahkan nikmat-Mu melimpah ruah walau kami masih malas dalam mengerjakan ibadah kepada-Mu. Allah..lemahnya iman kami..Terima kasih ya Allah, Engkau tidak pernah membiarkanku kesunyian, Engkau mempertemukanku dengan insan-insan soleh/ah yang sentiasa mengingatkanku kepada-Mu. Berkatilah kehidupan mereka, limpahkanlah rezeki yang berkat kepada mereka dan naungilah mereka pada hari kami dibangkitkan kelak. 

Terasa aku berjumpa dengan ubat hati, ubat 'morningsickness'ku iaitu antaranya dengan berjumpa dan bergaul dengan orang-orang yang soleh/ah ini, alhamdulillah ya Rabb..apresiasi buat Zauji yang menjadi asbab perjumpaan silaturrahim kami semalam. Lama benar rasanya aku tidak berkumpul dengan mereka yang menjadi penyejuk hati di kala hati gersang dengan siraman iman. Allahu, Engkau eratkanlah ukhuwwah di antara kami dan thabatkanlah kami atas jalan perjuangan ini. Nostalgia di alam kampus seolah-olah berulang kembali. Ya rupanya pertemuan ini yang sering kali aku rindui. Kehidupan pasca graduasi ternyata lebih hebat cabaran dan dugaannya, kepada Allah harus dipohon agar tumit kaki ini terus thabat, tidak futur dan lenyap dari jalan tinggalan Nabi ini, na'uzubillah! Inilah asal usul kita, merantai kembali jalan tinggalan Nabi. Betapa susah payahnya Nabi, saat baginda turun menggigil dari Gua Hira' menerima wahyu Ilahi demi membetulkan kebobrokan dan mengeluarkan zulumat kepada Nur buat seluruh umat manusia.

Back to basic! Back to Allah, back to Rasulullah! Back to Al-Quran wa Sunnah! Dunia hari ini kembali menggelap dek kerana apa? Kerana kita tidak menjalankan kerja-kerja Nabi! Allahu..satu muhasabah besar buat diriku..