Wednesday, January 28, 2015

Amanah Baru

Bismillahi walhamdulillah


Teringat doa saya kepada Dia, antara menjadi seorang pendidik dan penuntut ilmu. Jika antara keduanya yang Allah datangkan dahulu, saya terima dengan penuh kesyukuran. Allah sudah menjawab doa saya, hambaNya yang sangat dhaif ini. Tiada seindah kata melainkan Alhamdulillah. Janji saya kepada Allah dan diri, insyaAllah saya akan menggalas amanah ini dengan sehabis baik.

Allah bersama sangkaan hambaNya. Sungguh bertuah rasa diri, Allah hadirkan insan-insan soleh solehah dari dulu hingga kini. Tidak terhitung nikmatNya, azamku mahu menjadi hamba Allah yang lebih taat dan lebih cinta. Terimalah aku ya Allah..

Amanah baru. Sekali lagi cita-cita ini ditunaikan oleh Yang Maha Esa, alhamdulillah..

PhD bagaimana? InsyaAllah PhD tidak dikesampingkan, azam itu akan ditunaikan kelak insyaAllah. Izinkanku berkhidmat kepada anak bangsa barang waktu. PhD yang penuh cabaran itu harus dipersiapkan bekalannya dahulu.

Sungguh, aku bangga digelar penuntut ilmu! Aku bangga menjadi sang pencari ilmu dan aku bangga berada di kalangan mereka yang mendidik dan dididik. Alhamdulillah Ya Rabb!

Tuesday, January 6, 2015

2015; Masa Semakin Suntuk

Bismillahi walhamdulillah

Memulakan kalam bicara dengan memuji Allah SWT dan berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Alhamdulillah kita baru usai menyambut kelahiran baginda SAW pada hari Sabtu yang lalu. Semoga bertambah lagi kecintaan kepada Allah dan Rasulullah, melebihi cinta kepada diri sendiri, keluarga dan harta benda kita.

Sesuatu yang sukar untuk dilalui apabila saudara-saudara kita ditimpa musibah banjir pada Disember 2014 yang lalu. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Alhamdulillah Tabarokallah atas keprihatinan rakyat Malaysia yang tidak lokek menghulurkan sumbangan, biarpun kecil tetapi kita harapkan ianya dapat menjadi amal jariah kita di Akhirat kelak.

Mini Tsunami, ada yang menyebutnya begitu, menggambarkan suasana pasca banjir yang dahsyat terutamanya di Kuala Krai dan Tanah Merah, Kelantan. Allahu Akbar! Hanya kepada Allah disandarkan segala harapan dan doa. Mereka menjadi insan-insan terpilih untuk diuji dengan kehilangan tempat tinggal dan harta benda. Allahu Allah..kita sendiri pasti tidak menanggung dugaan yang berat ini. Tetapi indahnya menjadi seorang mukmin kerana orang mukmin itu sentiasa positif dan menerima segala Qadha' dan Qadar Allah dengan tenang dan redha. Kita mendoakan semoga semua mangsa banjir sabar dan redha atas ujian yang menimpa mereka.

2015 - Macam Tak Percaya?

Subhanallah, setelah tahun Hijri menjelma kepada 1436H, kini tahun Masihi pula sudah bergerak ke angka 2015! Macam tak percaya? Percayalah, dan sesungguhnya masa semakin laju berputar meninggalkan kita yang masih lagi lalai dan leka. Astaghfirullah..

Ada senarai azam yang mahu dilaksanakan, semoga azam ini selari dengan redha Allah hendaknya. Masa semakin suntuk! Umur semakin bertambah sedangkan amal ibadah...? Muhasabah kembali wahai diri..

Alhamdulillah diizinkan Allah mengecap nikmat sebagai isteri genap 3 tahun dan ibu kepada Nafisah Amani selama 9 bulan 2 minggu, Allahu Akbar! Sudah tertunaikah hak aku kepada suami dan anak dengan baik? Aku memohon Engkau memberikanku kekuatan dan kesabaran dalam memikul amanah ini Ya Allah..

Syukur juga dapat berjinak-jinak dengan perniagaan makanan sunnah Qaseh Gold, semoga Allah redha akan perniagaan ini. Menceburi bidang perniagaan secara sambilan kerana ingin mengambil keberkatan dalam berniaga dan mengikut sunnah Rasul SAW.

Seterusnya adalah untuk fokus kepada PhD insyaAllah. Sungguh berat mahu menyebut ingin melanjutkan pengajian ke peringkat PhD kerana memikirkan tanggungjawab dalam dunia akademik yang mencabar, tetapi suami dan orang sekeliling sentiasa memberikan kata-kata semangat untuk menyambung pengajian. InsyaAllah dengan diiringi doa mereka dan restu dari Allah, aku akan cuba yang terbaik dalam langkah menuntut ilmu ke peringkat tertinggi.

Langkah ini jangan lelah, tuntutlah ilmu Allah walau payah..

Ummu Nafisah
Baiti Jannati