Saturday, September 18, 2010

Tarbiyah Syawal

Suka Duka Syawal

Bismillahi walhamdulillah..

Sudah 9 Syawal. Alhamdulillah gas O2 masih bisa ku hela, terima kasih Tuhan. Esok sekolah mula dibuka di 3 negeri yang memulakan sesi persekolahan pada hari Ahad (Kedah, Kelantan & Terengganu). Dan aku pula bakal memulakan tugasku pada hari Isnin ini, mohon dipermudahkan urusanku Ya Allah..

Masih merindui Ramadhan. Ya, siapa yang tidak merindui bulan yang mulia ini, pelbagai tawaran dan ganjaran hebat yang dikurniakan Ilahi. Bagi yang sudah memulakan puasa 6 di bulan Syawal bermula pada 2 Syawal lalu pasti sudah meraikan kemenangan. Manis sekali. Alhamdulillah.

Lembaran kehidupan pastinya diwarnai suka dan duka. 2 Syawal lalu aku terima khabar suka dan duka. Suka dan syukur atas berita walimah adinda seperjuangan, Akh Naim serta sahabat seperjuangan Ukht Salihah dan Akh Khaliffa. Doa dikirim, moga usrah mereka sentiasa diberkati Ilahi, disulami mawaddah juga sakinah wa rahmah, insya-Allah.

Duka dan sedih atas pemergian mujahid muda, Almarhum Nik Hafreez, aktivis UIAM Gombak. Arwah pergi dalam keadaan sedang berpuasa sunat 6 Syawal. Masya-Allah, semoga husnul khatimah adalah seni mati beliau, insya-Allah. Pemergian arwah sangat-sangat dirasai terutama buat keluarga dan teman-teman rapat beliau. Sesungguhnya berita kematian bisa menginsafkan kita. Kematian itu tidak akan dilambatkan atau dipercepatkan walaupun sesaat. Subhanallah! Berbahagialah bagi mereka yang sentiasa beramal soleh semasa hidupnya dan sentiasa berjihad untuk meninggikan kalimatullah. Moga semangat jihad arwah dapat dicontohi dan seterusnya menjadi suntikan buat kita untuk meneruskan perjuangan yang suci ini, insya-Allah.

Road to Master

Hatiku tidak tenteram tika ini. Memikirkan permohonan Sarjanaku diterima atau tidak. Mohon doa daripada sahabat-sahabat dan anda yang membaca entri ini. Syukran kathir!

Terkadang aku hairan dengan diri sendiri. Mengambil jurusan Sains Matematik pada peringkat Sarjana Muda (Bachelor) tetapi ingin menyambung Sarjana (Master) dalam bidang Kewangan (Finance). Tetapi itulah minatku dan aku berdoa semoga niatku untuk mendalami ilmu kewangan ini diberkati Allah. Ada sesuatu yang ingin ku lakukan untuk ummah, doakan ya!

Friday, September 17, 2010

Hamzah Asadullah

Album : Allahu Rabbi
Munsyid : InTeam
http://liriknasyid.com

Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakkan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.

Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa saidina hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.

Sunday, September 5, 2010

Syria, Tunggu Kedatanganku!


Bumi indah yang kaya dengan tinggalan sejarah, Syria yang turut terkenal dengan jolokan “Bumi Anbia” mempunyai banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi. Syria dilingkungi negara-negara Arab popular lain. Sisi timurnya ialah Negara Turki, sisi baratnya Palestin, selain bersebelahan dengan Iraq dan Jordan.

Syria terdiri dari dataran tinggi kering, meskipun bahagian barat lautnya yang bersempadan dengan Laut Tengah cukup hijau. Sungai Furat, sungai paling penting di Syria, melintasi negara ini di bahagian timur. Negara ini adalah satu dari lima belas negara yang dianggap sebagai "tempat bermulanya tamadun" (cradle of civilization).

Selain kaya dengan aspek sejarah, Syria turut terkenal dengan keunikan seni binanya. Sesiapa yang pernah sampai ke sana pasti mengakui binaannya sukar ditandingi kepakarannya. Meskipun berusia ratusan tahun, binaannya masih teguh malah menjadi lokasi berlangsungnya acara istimewa. Bukan sahaja kaya sejarah, nyata bangunannya sangat unik dan menarik.

Menyelusuri Bumi Anbiya'

Syria yang terletak di tanah Arab juga dikenali dengan nama Republik Arab Syria yang terletak bersempadan dengan Laut Mediterranean. Berkeluasan 185 180 km persegi dan mempunyai populasi penduduk 19.3 juta orang. Majoriti penduduknya adalah beragama Islam iaitu sebanyak 88 peratus dari rakyatnya beragama Islam. 80 peratus penduduk Syria adalah rakyat tempatan manakala selebihnya pendatang dari negara-negara Arab jiran dan Asia.

Iklim di Syria panas dan kering, walaupun pada musim dingin. Oleh kerana ketinggian negara ini, salji juga kadang-kala terjadi pada saat musim dingin.


Ibu negara Syria ialah Damsyik (Damascus) dan bahasa pertuturan negara ini adalah bahasa Arab. Manakala mata wang Syria adalah Syria Pound atau Lira. Sistem pemerintahan negara ini adalah bersifat republik. Syria menjadi pintu keluar masuk ke Benua Asia bagi orang yang datang dari sebelah Barat dan pintu ke Benua Eropah bagi orang yang datang dari sebelah Timur.

Sejarah

Sejarah bumi Syria disinari dengan kehadiran tokoh-tokoh Islam dan kerajaan-kerajaan penting dalam sejarah dunia Islam. Di antara nabi-nabi yang pernah menjejakkan kaki di bumi Syria ini bermula Nabi Ayub, Nabi Zakaria, Nabi Yahya dan Nabi Muhammad S.A.W. Disini juga terletaknya makam Nabi Ayub, Nabi Zakaria dan Nabi Yahya. Nabi Muhammad S.A.W pula pernah datang berniaga di Syam dan masih terdapat kesan gereja paderi bahira dan tempat duduk unta Nabi Muhammad S.A.W.

Selain itu, terdapat juga kehadiran tokoh, ulama dan sahabat seperti Muawiyah, Saidatina Ruqayyah, Khalifah Umar bin Abd. Aziz, Bilal bin Robah al Habasyi, Solahuddin al-Ayubi, Abu Darda’, Sultan Nuruddin Az-zinki dan lain-lain yang menambahkan lagi kepelbagaian seni warisan sejarah Islam di sini. Antara kesan kerajaan penting dalam sejarah bumi Syria ialah kerajaan Roman di mana terdapat kesan tamadun Rom dan masih megah senibinanya iaitu Roman Amphitheatre, Kerajaan Umawiyah, Kesan Kerajaan di bawah Ratu Zanobia.

Sejarah buminya begitu lama. Dikuasai kerajaan Mesir Lama dan bertukar kepada Parsi dan Yunan kemudian beralih kepada Rom dan Monggol sebelum dijajahi Perancis. Hasil campuran ketamadunan ini wujud ‘hadarah’ istimewa di kalangan generasinya sehingga ke hari ini. Syria juga terbahagi kepada 14 bandar besar dipelopori Damsyik (ibu Negara, juga dikenali dengan nama Damascus) dan bandar lain seperti Dar’a, Dir Zur, Halab, Tortus dan lain-lain. Majoriti penduduk Syria beragama Islam dan sebahagian besar lain adalah Kristian.

sumber: http://pelancongan.dunyahalal.com

Aku berimpian untuk ke sana. Terlalu kepingin mempelajari Bahasa Syurga dan bertalaqqi dengan Syeikh/ah yang memiliki sanad daripada Junjungan tercinta.

Sahabat baikku, Izzatie, tika ini berada di sana demi sebuah cita-cita. Kecintaan beliau dalam mempelajari dan memartabatkan Bahasa Syurga ini telah mengundang kagum di hati ini. 'Azhim! Semoga Allah mempermudahkan perjuangan suci beliau.

Dan diri ini berazam untuk menjejakkan kaki di sana. Mohon doa daripada semua.

Bumi Anbiya'-bumi sejarah yang pernah diinjaki para Nabi dan sahabat r.a. Aku ingin melihat sendiri kesan tinggalan sejarah itu. Bukan sekadar ziarah biasa tetapi 'ibrahnya yang ingin ku cedok buat hamasah, bekal perjuangan di bumi sendiri.

*******